Skolgången räddad i Lillhärdal. Det blev beslutet i ett enhälligt Kommunstyrelse möte den 19 oktober. Lillhärdal får respit fram till 25/26 åtminstone. Precis som man ville ha från Lillhärdal för att kunna öka elevunderlaget framöver.
På kommunstyrelsens möte den 19/10 så blev förslaget till beslut att frysa hela ärendet. Det innebär att kommunfullmäktige Inte kommer behandla frågan. Detta då ärendet utgår då Kommunstyrelsen fryser beslutet av tjänsteärendet till 25/26. så här får Lillhärdal 2 år på sig att få upp elevantalet. Ärendet har varit en het fråga för politikerna att ta i.
Dom tre styrande partierna gick den tredje oktober ut med en insändare om att skolan i Lillhärdal får respit i två år för att Lillhärdal har en framåtanda utan dess like för att utveckla byn. Och det har dom tagit till sig utav. Därav att dom beslutat om en respit. Samtliga oppositionspartier har varit emot en avveckling redan från början sedan ärendet behandlades i bildningsutskottet.
I kommunfullmäktige den 4/10 så hade det kommit in olika skrivelser, en del i form av medborgarförslag med namnunderskrifter. Dom medborgarförslagen har registrerats och skickats för beredning neråt i hierarkin inom kommunen. Vad som kommer att hända med dom blir lite oklart nu sen man gett skolan i Lillhärdal den här respiten åtminstone i två år framåt. kommer man att anse dom besvarad?
Andra gången.
Det här är andra gången som Bildningsförvaltningen får in ett tjänsteutlåtande om att avveckla småskolorna i Härjedalen från förvaltningschefen.
Ärendet om nerläggningen har upprört en hel byggd och även stora delar av övriga Härjedalen, med funderingen blir det vår skola nästa gång? Här återstår Bruksvallarna och Lofsdalen som mindre byskolor i Härjedalen. Frågan har varit uppe tidigare (2021) och då fattade man beslut om att vi ska ha den skolstruktur som vi har idag. Men nu var det dags igen med en annan ort (Lillhärdal) bara.
Så här säger det socialdemokratiska kommunalrådet (Lars-Gunnar Nordlander) i december 2021 angående skolstrukturen i Härjedalen om Lofsdalen.
Utklippt från svt 14 december 2021.
Se även inslaget med utalanden från Ytterhogdal angående nerläggning av skolor kring ljusdal. Länk: svt Gävleborg 14 december 2021
Vart går gränsen för elevantal?
Hur lågt får ett elevantal bli? Den frågan är det ingen som riktigt kan svara på. Förmodligen för att det finns inget beslut på lägsta antal elever. Utan enbart kostnader kring att driva en skola. Hela tiden ekonomin som ska påverka om byskolorna ska vara kvar.
Inget om hur man behandlar eleverna (Barnen), och där lärarna i mindre skolor har mer tid för varje elev då det är mindre grupper av elever på små skolor. Och då slipper man göra små specialgrupper för eleverna som man ofta måste göra på större skolor som på norra skolan i Sveg.