Får kommunen ”soppatorsk” när en del av personalen blir frånvarande? Är det personen eller tjänsten som avgör att det haltar ibland? Det är en bra fråga att ställa sig.
Speciellt bland de högre chefstjänsterna i kommunen där man även utser TF (Tillförordnade ersättare).
Fenomenet med att kommunen får soppatorsk visar sig när en chefsperson ingår i en arbetsgrupp över något, och personen blir frånvarande. Då stannar hela arbetsgruppen upp i sitt arbete. Här blir så att säga allt stoppat med en persons frånvarande. Det finns exempel och det tydligaste är arbetsgruppen för södra skolan där arbetet helt stannade av med att förvaltningschefen blev sjuk. Och att kommunchefen valde att gå i förtidspension.
Detta är ett tydligt exempel på att det är personen, snarare än själva tjänsten, som är avgörande för arbetets fortskridande. När den ordinarie befattningshavaren har varit frånvarande, har arbetet i stort sett avstannat, trots att tillförordnade personer har tillsatts. Logiskt sett borde en tillförordnad ersättare även ta över deltagandet i de arbetsgrupper där den ordinarie personen är aktiv. Inom Härjedalens kommun verkar detta dock inte vara fallet.
En tanke som uppstår i allt detta är att det verkar vara ett sätt för de styrande att förhala processen. Vissa frågor faller utanför deras politiska överenskommelser, vilket gör att beslut och utnämningar sker utifrån personliga val snarare än de formella tjänster som innehas.