Ekvationer om förskolan stämmer inte vid en nerläggning av myrgränd, åtminstone inte till årskiftet 24/25!
Om man stänger ner förskolan Myrgränd enligt förvaltningschefens förslag, skulle det innebära att de lediga platserna försvinner, vilket i sin tur skapar en kö för de barn som redan är i kö vårterminen 2025, eller har anmält sig för en plats i kön. Enligt presenterade siffror. Detta scenario skulle medföra en betydande belastning på förskoleverksamheten i Sveg, särskilt eftersom platserna redan kommer att vara fullbelagda fram till sommaren 2025.
Det här beslutet skulle alltså skapa en brist på förskoleplatser. Vilket kan leda till att fler familjer ställs inför utmaningen att hitta barnomsorg. Förskolans kapacitet är redan nästintill fylld. Och att stänga Myrgränd skulle ytterligare förvärra situationen och påverka både barn och föräldrar negativt.
Bryter vid kalenderår.
Det här är en viktig aspekt när det gäller nedläggningen av en förskola. Att en planerad stängning sker vid årsskiftet kan vara ologiskt eftersom skolåret normalt bryts under sommaren. Vilket skulle kunna skapa problem för både elever och personal, särskilt om elevantalet förändras under terminen. Det verkar som om det finns en viss motsägelse i beslutet att skynda på nedläggningen. Samtidigt som det fortfarande finns ett stort behov av platser, med 21 barn i kö.
Om elevantalet gradvis minskar, kanske det är mer rimligt att låta förskolan fortsätta fram tills det finns en stabil minskning, istället för att hastigt stänga den. En sådan planering skulle kunna underlätta både föräldrar och skolledning i att hitta långsiktiga lösningar för barnens omsorg och utbildning.
Det verkar finnas ett behov av en tydligare analys och planering för att säkerställa att beslutet är välgrundat och inte skapar onödiga svårigheter för familjer som är beroende av förskoleplatser.
Det verkar som om resonemanget i tjänsteutlåtandet lyfter fram en viktig aspekt av mindre förskoleenheters sårbarhet vid personalfrånvaro. Men, behovet av vikarier är något som gäller för både stora och små enheter. Oavsett förskolan och dess storlek finns det gränser för hur många barn en pedagog får ansvara för, vilket gör att vikarier alltid kommer att vara behövd vid sjukdom. Ekonomiska besparingar som grund för nedläggning kan alltså vara något förenklade om de inte också tar hänsyn till den praktiska verkligheten kring personalbehov och bemanning i både små och stora förskolor.
Sticker ut!
Det finns en förskola med betydande underbeläggning i Hede, med bara hälften av platserna fyllda och ingen kö. Om flera förskolor har liknande situationer, där beläggningen är låg och köerna små eller obefintliga, kan det tyda på att det finns överkapacitet i området. Detta kan påverka resursplaneringen och driften av förskolorna.
Om siffrorna dessutom blir förändrade från dag till dag. Kan det vara värt att undersöka hur datan blir insamlad och blir rapporterad. Detta för att säkerställa att besluten blir baserade på tillförlitlig information. Har det diskuterats möjliga orsaker till den varierande statistiken, eller några åtgärder för att hantera de låga beläggningsnivåerna!