kommunen skär ner. Intressant det här med att styrande partier i kommunen (S) (C) (M) tänker dra in på kulturskolan samt fritidsgårdar inom bildningsförvaltningen. När det är dom verksamheterna som balanserar bäst i budgeten dom senaste tre åren inom bildningsförvaltningen.
Läser man årsredovisningarna för åren 2021 till 2023 så är det kulturskolan och fritidsgårdarna som har balanserat bäst inom budget för bildningsförvaltningen dessa år. Men dom verksamheterna är inte lagstadgad enligt skollagen, och den måste man följa inom förvaltningen i första hand. Emellertid så är det inte där dom stora kostnaderna ligger utan i grundskolan och gymnasiet genom dessa år.
Samtidigt så vill nog ingen skära ner på dessa områden med att fatta det obekväma beslutet. Att det måste bli insparat på någonting, det förstår vi nog alla. Samtidigt som man känner att det är den lättaste vägen att spara på, är dom verksamheter som inte är lagstadgade inom skolan.
Men även om man skär ner på dessa två områden så är det enbart en tredjedel av vad som måste bli besparat. Här återstår fortfarande cirka 6-7 miljoner att spara in på i grundskolan och gymnasiet. En tuff uppgift för förvaltningschefen återstår, då det är där som största kostnaden föreligger.
Lokalisera och täta hålen först
Emellertid tuffa beslut för politikerna att fatta när pengarna inte räcker. Däremot kan man fundera på om det verkligen har gjorts ordentliga utredningar. Om var och vad som gör att pengarna inte räcker Inom dom verksamheter som går minus i budget. (Det är ingen ide att ösa båten om man inte lokaliserat och tätat hålen först). Samt en ordentlig risk och konsekvensanalys. Om hur detta kommer påverka våra ungdomar i framtiden med ohälsa för dom inte har sina tillflyktsställen. Eller är det helt enkelt så att man fick för dåligt med anslag från början till sin budgetram. Många frågor blir det, och lite svar.
Samtidigt så kan det inte vara lätt för tjänstepersoner att lägga fram förslag till besluten, men dom måste göra det som dom får order om från sina chefer. Men det är ett arbete som dom måste utföra oavsett vad dom tycker personligen. Tittar man på Bildningsutskottets ärendelista till på onsdag den 17 april så finns dessa organisationsändringar med under punkt 10 och 11.
Där framkommer det i protokollet sedan hur dom olika ledamöterna har röstat under dom olika ärendena.