Förvaltning, Kommunförvaltning… Att förvalta. Om man förvaltar något så innebär det enligt ordboken att sköta någonting som man har fått ansvar för. Alltså vårda och sköta om åt någon.
Förvaltning är administration av tillgångar för en huvudmans räkning (kommuninvånarna). Men förvaltar kommunen verkligen invånarnas kapital i Härjedalen?
Förvaltning kan även gälla äldrevård eller vad som helst inom kommunen. Även förvalta och se så dom kommunala bolagen uppfyller sina åtaganden.
Vad gäller aktierna i Härjeåns som kommunen har innehaft sedan Härjedalens kommun köpte Fortums del då Fortum ville sälja sin del av aktierna i Härjeåns. Härjeåns som företag bildade man 1917 i avsikt att elektrifiera Svegsmon och övriga Härjedalen. Ett arbete som företaget har skött i över 100 år. Aktierna är inköpta med medborgarnas skattepengar av kommunen. En förvaltning inträffar då av aktierna, då dessa är inköpta av medborgarnas skattemedel i samband med att kommunen köpte dessa. Därav förvaltning av skattemedel.
Riskkapitalbolag.
Nu har ett nybildat riskkapitalbolag anmält intresse till kommunen om att köpa aktierna i Härjeåns av kommunen. Aktier som kommunen inte ens visste om att dom vill sälja vid tillfället. Ett riskkapitalbolag använder inte egna pengar i sina spekulationer med företagsuppköp eller företagsbildningar. Utan använder precis som det låter riskkapital. (Andra investerares pengar som man med fina och fagra löften får saker att låta som att det ger en god avkastning i framtiden om det lyckas). Detta med att stycka upp bolag och sälja vidare osv osv, samt enbart behålla det som har stort värde är ett sätt att tjäna ekonomiskt på det. Det finns många olika varianter på hur man tjänar pengar som riskkapitalbolag.
Allt handlar om att tjäna pengar för dessa företag, samtidigt så skall tjänstepersoner och politiker i kommunen förvalta kommunens tillgångar för sina invånare. Allt detta som elmarknaden verkligen är en het potatis i dagens samhälle där elbolagen har goda förtjänstmöjligheter. Samtidigt så bygger värderingen av Härjeåns på siffror som är två år gamla idag och bokslutet för 2023 inte har släppts ännu. Så ännu finns inga dagsaktuella uppgifter om värdet på vare sig bolaget eller aktierna.
Tjänar medborgarna något på att kommunen säljer aktierna?
En mycket svår fråga att besvara med dessa olika politiska viljor om vad man ska göra med pengarna vid en eventuell försäljning. Investera i räntebärande värdepapper eller investera dom i skolor och dylikt för att slippa låna till sådan projekt. För att se vad som är bäst i en sådan förvaltning måste man förmodligen vara företagsekonom för att kunna uttala sig om vad kommunen och medborgarna tjänar bäst på.
300 miljoner kan låta som mycket pengar in till kommunen. Men 300 miljoner är en liten del av kommunens totala budget per år. Emellertid så ska kommunen inte ha några problem med att kunna låna pengar. Speciellt inte till områden som renovering eller nybyggnation av skola då det ingår i samhällsstrukturen.
En del av partierna har klargjort sin inställning till en försäljning av aktieposten.
Partier som är negativ till en försäljning är Vox Humana, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet enligt uttalanden. Kristdemokraterna och Härjedalspartiet har inte ha uttalat sig då dom enbart har ersättarplatser i kommunstyrelsen.
Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet (Styrande partier) duckar frågan om sin inställning, och ger inget besked i frågan.
Här får vi se den 21 februari vad dom politiska viljorna är på kommunstyrelsens möte, då det förhoppningsvis skall fattas ett beslut i frågan enligt Lars-Gunnar Nordlanders uttalande i TH.