Vägöverlämnandet omfattade 2019, 841 hushåll från början i beredningsmaterialet (utredningen). Det som det fattade beslut på i Kommunfullmäktige. Utförandet omfattar cirka 4500 fast boende hushåll i Härjedalens kommun 2022. Hela Härjedalen har 5 184 hushåll med fastboende i. Enbart Sveg har 702 hushålls adresser med fastboende den 15 december 2023. (Enligt Vatten och Miljöresurs sophämtningsregister).
Utförandet blir ett helt annat!
Någon ändrar beslut till utförande från 841 till cirka 4500 hushåll. Vad beror det på att kommunledningen fattar ett beslut om ändring utan att politiken fått sagt sitt om det. Och vem utför dessa förändringar utan att alla fått sagt sitt i dom politiska forumen? Samt beslutet 2019 handlar enbart om att kommunen ska sluta betala för sommar och vinterunderhåll, och låta dom som bor efter vägarna överta ansvaret och kostnaderna själva. Visserligen även överta statsbidragen som utgår, det som kommunen fortfarande lyfter in i kommunkassan för vägskötsel.
Här ändrar man fattade politiska beslut i utförandet. Men det borde vara kommunledningen med kommunens chef som ändrar efter eget tycke då utförandena inte följer dom politiska fattade besluten i vägöverlämnandet.
Den inlämnade ansökan till Lantmäteriet är underskriven av kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander och kommunchef Gunnel Gyllander där hon som högste företrädare för kommunen skickar in denna på 260 vägar. Men där skulle det ha stått 99 vägar. (Här verkar minnet vara kort då man glömmer bort hur många vägar som det beslutades om). För i och med detta så har någon på eget initiativ lagt till 161 vägar. Och det går mot det fattade beslutet från kommunfullmäktige.
I vägöverlämnandet, vem ansökte till Lantmäteriet?
Ansökan om förrättning skickades in 8 månader efter första beslutet i fullmäktige (2019). Men här har det tillkommit orter och vägar på något konstigt sätt från beslutet 2019 under resans gång utan politiskt beslut. För beslutet baseras på att Funäsdalen Hede Vemdalen Ytterhogdal, Lillhärdal Sveg/Ulvkälla inte ingick då man klassade dom som tätorter i beredningsmaterialet, som presenterades för politikerna. (Tätorter ingick ej i överlämnandet).
För att sammanfatta, vem frångår dom politiskt fattade besluten i Härjedalens kommun? Och vad allt detta kostar (som Svegsbygdens har påtalat tidigare) för medborgarna och Härjedalens kommunen. Och detta för att kommunen ska spara 1 584 000 kronor per år, som det står i beredningsmaterialet från 2019. Det står att den totala besparingen kommer vara 1 584 000 tusen i utredningsmaterialet till politiken, och inte per år. Emellertid kan det vara en felskrivning. Samtidigt kan man undra hur mycket medborgarna och kommunen får betala ut i slutändan? Det är en fråga som infinner sig. Och med detta så har inte kommunchefen verkställt det som man faktiskt beslutade. Att kommunen enbart ska sluta beställa tjänsterna och betala för underhåll och skötsel av vägar. Lönekostnaderna för projektledarna överstiger även den framtagna besparingen med större belopp per år.
Nu ska man inte blanda ihop detta med dom så kallade vägrenoveringarna som man utför för tillfället i samband med återlämnandena. För det är en betalning av underhållsskulden för att försöka blidka medborgarna och föreningarna att acceptera allt detta med förrättningar av deras vägar.
Pausningen
Pausning av förrättningarna beror inte på ett dåligt material av tjänstepersonerna. Inget ont över tjänstepersonerna här (Dom tar fram det dom får order om). Mera över att kommunledningen lyfte fram ett ärende och förändrade det, och där man inte hade insett alla konsekvenser av hela vägöverlämningsärendet. Hade det utförts en ordentlig risk och konsekvensensanalys så skulle pausningen inte behövt att inträffat. Troligtvis inga tvångsförrättningar heller om man bara följt beslutet.
Nu måste VA kollektivet betala för en förrättning till, som omfattar vissa delar av områden där det ligger VA ledningar. Men alla får vara med att betala. Så här kan medborgarna förvänta sig mera höjningar av kostnaderna på VA taxan framöver. Då det är Vatten och Miljöresurs som begär förrättningen hos lantmäteriet för att få tillgång till VA nätet i framtiden. (VA kollektivet = bostadsägare med kommunalt vatten och avlopp).
Struligt och kostsamt har hela hanteringen av det här varit både för kommunen och medborgarna. kommer det att bli billigare och lättsammare framöver för kommunmedborgarna när och om överlämnandet drar igång igen. Men har det här varit planen från början, eller har planerna av styrande partier förändrats med tidens gång efter beslutet fattades? Men det verkar som om att hade inte någon ändrat utförandet under resans gång hela tiden, så kanske allt gått smidigare och inte blivit fullt så kostsamt och kännbart för medborgarna. Utan enbart ett byte om vart fakturan för utförda tjänster skall bli skickad av utförarna. Från kommunen till boende efter vägarna.