Skolbarnen måste få kosta pengar då dom är framtiden för Härjedalens kommun. Men satsar kommunen på barnen som man påstår med mantrat att vi ska satsa på kärnverksamheterna (Vård Skola Omsorg)?
Nej, måste svaret bli utav flera orsaker.
Här kan vi börja med underhåll. Härjedalens kommun har inte underhållit sina lokaler på ett tillfredställande sätt genom årtiondena som förflutit sedan undertecknad gick på södra skolan i Sveg.
Visst ser lokalerna bra ut invändigt med tanke på ålder och utseende invändigt. Men lokalmässigt så är det inte där som orsaken ligger. Utan det är dolda fel som ligger i väggar och tak där det läcker in vatten som orsakar efterföljande skador på byggnaderna. Här ska man även ta med ventilation och avloppssystemet som slår bakut emellanåt.
Södra skolan har varit under utredning dom senaste tjugo åren och det har fattats beslut efter beslut om att det skall åtgärdas. Men ingenting har hänt av dessa beslut (Mycket snack och lite verkstad). Emellertid så fortsätter man att utreda skolfrågan i Sveg. Förutom i Hede där man beslutade att renovera och bygga till för över 60 miljoner. Där har allt gått från beslut till färdigt resultat på cirka 3-4 år. Där det enligt uppgift hade räckt med att åtgärda ventilationssystemet för cirka 10 miljoner.
Verkställighet av beslut.
Det senaste beslutet som ej är verkställt angående renovering av södra skolan tog man 2019 enligt protokollen. Länk: KF §2 2019-02-18 Men här har ingenting hänt på dom fem åren, utan man fortsätter att utreda enbart. Och frågan fick ny fart med stormen Hans och dess efterdyningar.
Vem ska se till att besluten som politiken fattat blir verkställda inom en kommun? Kommunchefen ska enligt arbetsbeskrivning se till så att det blir verkställighet på fattade beslut. Så har ej skett när det gäller skolan i Sveg, utan enbart på orter där politiker från styrande partier (C) (M) bor i Härjedalen.
I insändare och artiklar så framträder ett missnöje bland befolkningen i Härjedalen med nerdragningar av fritidsgårdar och kulturskolan på grund av ekonomin i kommunen. Samtidigt som gymnasieskolan går minus enligt budget på grund av att man inte får betalt för det fjärde skolåret inom skidgymnasiet.
Men är det hela sanningen att det beror på skidgymnasiet (Niu) enbart då pengarna som anslagits ej räcker till. Skolförvaltningen har genom åren fått ökade anslag i budget, men enbart till ökade lönekostnader (lönehöjningar) för personal. Det har även startats gymnasielinjer genom åren som ej varit budgeterat.
Gedigen utbildning.
Härjedalens gymnasium har en bra och gedigen utbildning då man har en hög lärartäthet där lärarna kan ägna mycket tid till eleverna. Som gör att dom får bra betyg och en gedigen utbildning. Eleverna från Härjedalens kommun väljer till stor del gymnasier på andra orter än Sveg. Där lockar ofta städerna med lite andra utbildningsval. Så frågan vi måste ställa oss är om vi har rätt, och attraktiva linjer för Härjedalens ungdomar. Samtidigt så måste man i den frågan kontrollera vad företagen i Härjedalen behöver ha för utbildning för sina anställningar.
Men varför skjuter styrande politiker inte till pengar i budget så vi kan bedriva en bra skola i Härjedalen för våra barn. För man påstår att man ska satsa på Vård Skola Omsorg inför varje val. Fast det blir tvärtom. En mening i ett debattinlägg i TH som fastnade var ”Jag trodde i min enfald att vi hade politiker som företräder hela Härjedalen.” Här har vi sett att politiker ofta är engagerade i sina bostadsorter och arbetar väldigt aktivt för dessa i sina beslut, ej för hela Härjedalen.
För att återgå till skolan.
Så behöver det skjutas till pengar så verksamheten fungerar för skolbarnen både vad det gäller utbildning och lokaler. Samt att se till att tidigare politiska beslut blir verkställda angående skolan och dess verksamheter. Samtidigt är det så om vi har en bra skola så lockas folk att flytta och bosätta sig i Härjedalen.
Skolbarnen måste få kosta pengar!