Markering med reservation! Ja man kan avge nej röst och reservation i en omröstning inom kommunens olika nämnder för att markera olika saker inom politiken i Härjedalens kommun.
En markering blev gjord i senaste kommunledningsutskottet. Då oppositionens ledamöter yrkade att en punkt från ärendelistan skulle utgå. Då det ej finns ett beslut om att utföra handlingen. Utan enbart ett politiskt beslut om att utreda. Yrkandet avslogs, och punkten kvarstod på dagordningen och reservation begärdes. Dnr KS 2023/1029. Länk protokoll.
Det hela handlade lite om ärendet att flytta in hela Härjegårdar fastighets AB’s personal till kommunen. Nästan ett trettiotal personer som skall anställas i kommunens tjänst. Här håller kommunledningen på med förberedande arbeten för att kunna göra så. Det här handlade om informationshanteringsplan inför införlivandet av en fastighetsavdelning, en form av styrdokument inom kommunen.
Eftersom det inte finns ett beslut (7/12 -23) om att flytta in hela företagets personal till kommunal tjänst. Så är det även fel att utföra arbeten i bakgrunden inför ett sådant överflyttande då beslutet enbart är att utreda hur, och om det är möjligt att flytta över personalen. Räddningen här för kommunchefen och styrande partier blir nog att på sista kommunstyrelsen den 20 mars lyfta in ett ärende för beslut. Fast kommunchefen har hävdat sedan februari att det är beslutat då på mötet där det blev enbart utreda beslutat. (Nu kommer en sorts efterkonstruktion i sista stund om ärendet kommer upp igen, då man upptäckt att vi har rätt angående beslutet) Men faktum kvarstår att man har arbetat förberedande utan att det finns ett beslut av politikerna om införande. Tjänstepersoner/konsulter lägger ner arbetstid och med det även pengar på något som inte är beslutat.
Markering med reservation!
Så här kan man verkligen påstå att styrande folk i kommunen inte följer demokratin då man utför olika saker utan politiska beslut. Emellertid så avlade oppositionen nej röst då man anser att ärendet inte ens ska vara med på dagordningen. Och skulle ha blivit utlyft ut från ärendelistan tills det finns ett verkligt fattad beslut om att flytta in personalen till kommunen. Om nu det ska bli en ny förvaltning (fastighetsavdelning) så har det även här begåtts andra konstigheter på vägen.
Enligt muntlig utsago så har man från kommunledningen mer eller mindre beordrat VD.n för företaget att bli förvaltningschef samtidig med sin VD tjänst i bolaget. Och detta helt utan utlysning av tjänsten. Att rösta nej blir en protest mot de styrande partierna och kommunledningen då dom ej följer besluten som är fattade.
Tid är pengar.
Det är förmodligen ett gammalt välkänt utryck som de flesta har hört. Om man lägger ner en massa tid på en sak så kostar det samtidigt pengar. Det kostar alltså att utföra en massa arbete även i kommunen. Det kan nog ingen neka till. Men om man inte la ner så mycket tid på dessa små konstiga interna projekt så kanske ekonomin i kommunen skulle kunna vara bättre i och med att folk faktiskt kan göra det dom är anställda för att göra. ja, här kan man nämna att en utlokalisering av telefonväxeln till krokoms kommun pågår med. Här har man gjort likadant med att arbeta i bakgrunden utan att ärendet har lyfts upp till politiken. Det ska till och med ha utförts fackliga förhandlingar som det nekas till fast det finns protokoll.
Telefonväxeln är dom bästa ambassadörerna för Härjedalens kommun. Den första kontakten om man ringer eller besöker kommunhuset i något ärende. Det finns lokal kännedom och kunskap om det mesta.
Den vill man låta en annan kommun sköta, blir det lika bra det då när man tappar det lokala aspekten i bemötande och kunskap. Samtidigt så har nog kostnaden och arbetet man lagt ner i hanteringen troligtvis överstigit besparingen som man tror sig göra. Ja tror sig göra. då man inte kunnat presentera någon kalkyl på det hela. Övrig fråga 3 i protokollet.
Men, man har redan bestämt från tjänstemanna håll att den ska utlokaliseras, och detta utan att ha fått in en offert från Krokoms kommun vad dom kan utföra uppdraget för och till vilken kostnad. Om man slutar utför en massa sådana konstiga saker så skulle förmodligen ekonomin i kommunen vara bättre. För största besparingen borde ändå vara att inte lägga ner en massa tid på sådan här saker.
Ironiskt.
Lite ironiskt blir det med tanke på den allmänpolitiska debatten som var i fullmäktige senast (30/11 -23) Där ämnet var: Vilka förutsättningar måste finnas för en väl fungerande demokrati, uppfyller kommunen och samhället de kraven?. En förutsättning är kanske att man följer dom fattade politiska besluten till att börja med. För dom är demokratiskt framtagen i nämnder, utskott och styrelser. Ja även fullmäktige vid omröstningar i beslut som når så högt upp som till fullmäktige. Och inte hittar på en massa konstiga egna saker som man försöker implementera på egen hand som nu verkar ske utan att politiken får säga sitt.
Att styrande politiker oftast får igenom sina beslut är inget uppseendeväckande då dom alltid är i majoritet. Men då lyfter man åtminstone upp ärendena till politiken, och inte avgörs av kommunchefen på egen hand. För då är det tjänstemannastyre. Här behöver man enbart titta på hur nuläget är inom kommunen.
Frågan som infinner sig är, om vi har demokrati eller tjänstemannastyre i Härjedalens kommun med kommunchefen i ledning?