Lördagsfundering: Grön Energi / Härjeåns kraft AB. Får lite funderingar på varför just Härjeåns är så intressant att köpa aktierna i när köparen ska satsa kapitalet på grön energi? Här ligger den fossila delen av energi med i form av torv under bolaget Härjeåns krafts AB’s vingar.
Man har skrivit mycket genom åren om detta energislag i tidningar om denna verksamhet. Det pågår en artikelserie i TH för tillfället angående protester om förlängning av tillstånden för att bryta torv. En väldig kampanj emot denna förlängning som det verkar. Men det är inte torven denna fundering handlar om, men den måste bli medtagen i sammanhanget.
Tänk dig att du har som arbete att placera andras pengar i något som ska generera vinst åt dom som äger pengarna. Du har vissa direktiv om vad du får och inte får placera pengarna i. Du får ej placera dessa pengar i fossil energi. Torv klassar man som fossilt bränsle. Alltså borde man inte vilja investera i ett bolag som har torv som en del sin verksamhet.
Är inte grön energi, ändå vill man köpa aktierna.
Fast det går emot direktivet för hur man ska använda dessa pengar. Härjeåns Kraft Ab är ett grönt bolag då man har vattenkraftsproduktion som sin största del. Och på detta sätt så får man den klassningen.
Men den stora frågan är varför just Härjeåns. Vad ser man för kommande vinster i bolaget? Detta med tanke på att man vill köpa upp aktierna för att tjäna pengar.
Lockar
Här lockas kommunen med pengar och eventuella företagsetableringar i kommunen. Men om inte företagsetableringarna blir av så står vi där med en pengapåse som kommer att minska för var dag och till slut är den tom. Och vi har inte ens aktierna kvar. En annan fundering som dyker upp är om summan som nämnts ens räcker för att bygga nytt Högstadium och Gymnasie i Sveg?
Och i media avråder man att avyttra aktierna i insändare, inte alla men en majoritet som det verkar. Länk TH.
Investerare ogillar osäkerhet!
I Härjeåns kraft AB så måste det finnas en säkerhet och potential med att äga aktier. För annars så skulle förmodligen ingen investerare vara intresserad av företaget och försöka köpa upp aktieposten på 33,5 procent från Härjedalens kommun. Enligt analyser av professor Jan Blomgren (Kärnfysiker)1 så är det fördelaktigt för kommuner att äga delar i sin lokala elproduktion. Även lokala företag bör ha ett ägande enligt Blomgren.
Många frågor och funderingar blir det kring denna eventuella försäljning.
- Jan Blomgren (Kärnfysiker) med stor insikt i hur svenska elnätet är uppbyggt och fungerar.
Besvarar gärna objektivt i medier frågor angående kraftförsörjning och ekonomin inom dessa områden på ett lättsamt och begripligt sätt. ↩︎