Bildningsförvaltningen får anpassa verksamheten efter budget inom skolan och bildningsförvaltningen. Det verkar vara en svårt att lösa för förvaltningen.
Skolverksamheten har sedan 2021 fått ökade anslag med 23 miljoner i budget.
Emellertid så har verksamheten, oavsett ramökning gått med likvärdiga mångmiljon underskott varje år. Uppåt 9,5 miljoner minus 2023, oavsett ökade ramhöjning i budget.
Detta har man förklarat genom åren med att det har funnits gymnasieutbildningar som ej har varit budgeterade, men man har startat dom ändå. Men summan som bildningsförvaltningen har gått minus har i stort sett varit konstant varje år sedan åtminstone 2018. Här ligger man redan efter 2 månader av året (2024) 3,5 miljoner minus mot budget. Det som ligger utanför det lagstadgande verksamheten kan gå att spara in på. Där ingår då kulturskolan, och ungdomsgårdar. Samtidigt så är inte dessa verksamheter det som ser ut att överskrida och belastar budgeten med överdrag. Utan undervisningskostnaderna för grundskolan och gymnasiet.
Anpassa verksamheten efter påsen med pengar.
Man måste helt enkelt anpassa verksamheten. Men här verkar inte bildningsförvaltningen ha lyckats med det fast man har inom dom senaste åren fått höjningar i sin budget. En fråga som inte blir besvarad är, varför går förvaltningen med i stort sett samma underskott varje år, oavsett höjningarna av budget genom åren.
En genomlysning av hela skolverksamheten och bildningsförvaltningen kan kanske vara på sin plats för att verkligen utreda vad är det som kostar pengar, då det som staten betalar i skolpeng inte verkar räcka till i Härjedalens kommun. Det finns många småskolor i kommunen då kommunen är geografiskt stor med långa avstånd med stora kostnader som följd. Där menar förvaltningen att dom små byskolorna är dyra i drift med lokaler och lärare med få antal elever utan att få extra pengar av politikerna för att driva dom.
Lösning?
Men löser man verkligen problemen med att dra ner på antalet småskolor och omkringliggande verksamheter så som kulturskolan och fritidsgårdar? Så här har förvaltningen och styrande politiker en nöt att knäcka för att få pengarna att räcka till i verksamheten.
Men vad är det som ökar kostnaderna i undervisningen hela tiden, det är förmodligen en bra start att börja med att kontrollera. Vad är det som skiljer i verksamheten och ökar kostnaderna med 23 miljoner mellan 2021 och 2023? Samtidigt som förvaltningschefen begärt anslag med ytterligare cirka 10 miljoner för 2024 som nu nekades av beslutande politiker.
Någonstans så kan man tycka att politikerna som beslutade om pengar i det här fallet har gjort rätt som dragit i bromsen med att hela tiden höja anslagen till skolverksamheten i Härjedalen. Samtidigt som Härjedalens kommun har dålig ekonomi enligt budget och gjorde ett underskott på cirka 20 miljoner för 2023.
Ärendet var uppe på kommunstyrelsen den 20 mars och där röstades liggande budget förslag igenom utan ökade anslag av en icke enig kommunstyrelse.