Julläsning om året 2023 i Härjedalen.
Fritidshus.
Här ska vi nämna att Härjedalen har flest fritidshus i Jämtlands Län, 9592 fritidshus finns i landskapet enligt räkning 2022. Då är inte stugor och andelslägenheter och olika föreningar medräknade i den summan. Fasta hushåll i Härjedalen är enbart 5184 stycken som man är permanentboende. Så nästan dubbelt så mycket så kallade fritidsbostäder i Härjedalens kommun. Och om man i dom siffrorna räknar in ärvda familje gårdar eller om det är rena turistboende ska vi låta vara osagt.
Befolkningen.
Den minskar igen, från att ha varit nästan 10190 invånare ner till 10136. En minskning med 50 talet personer från senaste räkningen. Det är en oroande utveckling då invånarantalet minskar igen.
kommunalskatten är uträknad på befolkningstalet 10200 personer. Det här kommer att påverka kommunens ekonomi med mindre skatte underlag. Detta kan leda till ytterligare besparingskrav i kommunen fast man redan fastställt budgeten för 2024.
Det har hänt lite saker i kommunen under året.
- Fastighets förvaltning.
Beslut om att införliva personal från Härjegårdar i kommunen vid bildandet av en fastighetsavdelning i kommunen. - Vägöverlämnandet.
Där pausade kommunen överlämnandet på vissa ställen då man upptäckt att man inte har ledningsrätt (tillgång till Vatten och Avloppsledningar) vid dessa förrättningar på en del ställen i Härjedalen om man fortsätter. Vad som gäller belysningsstolpar och elkablar framgår inte. - Södra skolan.
Stormen Hans slog till och orsakade vattenskador så eleverna blev tvungen att bussas till andra skolor i kommunen. Nu har en del av husen och lokalerna öppnat för användande igen.
Emellertid har det även satts upp tillfälliga moduler som det ska börja användas efter sportlovet.
Det utreds fortfarande om hur man ska göra med södra skolan. Renovera eller riva och bygga ny.
Inget beslut i den frågan har fattats under 2023 fast det finns ett beslut från 2019 om renovering. - Aktier Härjeåns kraft AB.
Där anmälde ett investmentbolag till kommunen om att dom skulle vilja köpa Härjedalens 33,5 procent av aktierna i bolaget. Någon försäljning har ej skett under 2023 och det har blivit tyst om denna eventuella försäljning. Men återkommer nog under 2024. Frågan är om något parti i kommunen vill sälja aktierna och vilka i sådana fall. - Kommunväxeln.
Den är en sak som blossat upp i medier, då man från tjänstemannahåll verkar ha en intension att lägga ut den på entreprenad till krokoms kommun. Där har det innan man för övrigt inte delgett någon dokumentation eller kalkyler på vad besparingen skulle bli, blossat upp i medierna med protester. Sista stycket i en insändare angående detta i TH är bra. Länk.
Införs 1/1 2024 i kommunen.
- Härjedalsförslaget.
Det införs vid årskiftet och ersätter medborgarförslag i kommunen. Är lite av samma sak med skillnaden att nu måste man ha ett antal stödsigneringar i sitt förslag innan det blir upptaget i kommunen. Så man måste samla 10 personer som går in och stödjer förslaget som kommer att ligga på kommunens hemsida för läsning och om man stödjer det så signerar man via bankid. Gdpr lagen gäller förmodligen här så inga personuppgifter kommer vara synliga vare sig av förslagställaren eller dom som stödjer ett förslag. - Bildande av flygplatsbolag.
Det här har att göra med kommande trafikplikt från trafikverket att göra.
Om en flygplats inte bedrivs i bolagsform så kan trafikverket utesluta den flygplatsen från just trafikplikten. Och då finns det ingen flygtrafik kvar till Härjedalen. Bolagiseringen var alltså nödvändig om Härjedalen ska få ha kvar flyglinje i framtiden. - Utmanarrätt.
Det innebär att alla företag kan utmana om att sköta olika verksamheter i kommunen. Undantaget Vård skola omsorg. men i utkanterna av dom verksamheterna finna en massa olika saker som inte ingår i just dessa. det finns en del krav om att det ska utföras bättre och billigare än vad kommunen kan göra själv. om det gäller vad för sig eller tillsammans framgår inte utan verkar ska bedömas från fall till fall.
Sociala medier.
Där får man inte utrycka sig hur som helst enligt deras regler. Men om det inte är anstötligt så brukar ofta dessa kommentarer ligga kvar om det inte bryter mot deras policys. Sen så kan man som människa alltid välja att missuppfatta saker medvetet, men det beror ofta på att man tar åt sig av det man läser eller ser. Detta om man riktar kritik eller kommer med något övrigt förslag i en kommentar mot ska vi kalla det #styrande partier” eller någon högre ”chef”. Eller att man väljer att missuppfatta kommentarer medvetet. Då känner någon sig utpekad och anser att det inte är lämpligt och vill lägga munkavle på den som lagt kommentaren. Kanske ingår i tystnadskulturen som ofta finns på arbetsplatser.
Det är även vanligt att frångå ämnet i kommentarer, och då kidnappar man tråden Så det gäller att hålla sig till ämnet. Men här måste man kanske tänka på att det är du som frivilligt läser och betraktar kommentarerna som känner dig träffad. Bara att scrolla vidare om man inte tål att läsa.
”Min grundlagsskyddade yttrandefrihet är viktigare än dina känslor” är ett citat jag hittade.
Positivt eller negativt.
Vad man tycker är positivt eller negativt i det som händer kommunen är helt upp till var och en. Detta då alla tänker olika sådana frågor. Men det händer saker i våran kommun som medborgare aldrig får vetskap om är helt klart.
Julmaten.
Ingen julläsning utan att nämna julmaten.
Årets julbord består av 5 olika sillsorter där vi i lagom tid inför julen lagt till lite egna kryddningar.
Här blev det egen Senapssill, Vitlökssill, Currysill, och Chilli/limesill, samt inlagd sill. Sedvanlig Julskinka, Prinskorvar (kokta samt Stekta) lite olika rökta korvar. kallrökt lax och hemgjorda revbenspjäll. köttbullar, samt Jansson frestelse och ris Ala Malta. (Har säkert glömt något här). Vad man vill ha på julbordet är helt upp till var och en, men oftast så följer man lite sin uppväxt med vad som fanns på dessa julbord. På så vis förs i alla fall traditioner med julborden vidare i släktled.
Sen infaller det för det mesta ett problem med julmaten. Man har gjort för mycket. Så man får tillbringa flera dagar med att försöka äta upp resterna. Och på slutet så smakar den liksom inte lika gott som den gjorde på julaftonen. (inget fel på den, utan bara att man tröttnat på julmat) Då är lite hederlig husmanskost väldigt välkommen. Så ett litet tips inför nästa jul är kanske att göra lite mindre av varje sort.
Utrycka sig i bild och text.
Så att utrycka sig så det passar alla i bild och text kommer förmodligen aldrig att kunna fungera. Detta då alla människor har egna olika åsikter och tyckanden. Personligen så brukar jag lösa det med att scrolla förbi eller vända blad i det man läser eller ser. En ganska enkel lösning, Fungerar lika bra på tv’n med att byta kanal eller stänga av den om det inte är något man vill se. För det finns inget tvång att läsa eller se om man inte vill, eller att man är tvungen att kommentera i sociala medier.